ENTERIJER Kuća na Kosmaju

Nakon određenog vremena provedenog uglavnom kod kuće a izazvano pandemijom, postali smo sve zainteresovaniji za uređenje enterijera sopstvenog okruženja koje je, pre svega, stvorili udoban i produktivan ambijent za boravak, rad i stvaranje.

Jedan od najuočljivijih trendova u uređenju enterijera jeste naglasak na udobnosti, funkcionalnosti i praktičnosti. Vođeni time smo i uređivali ambijent kuće na Kosmaju pri odabiru nameštaja i dekorativnih elemenata. Predviđajući trend pri izboru prirodnih materijala poput drveta, kamena i uvođenja sve više prirodne svetlosti otvarajući sve veće prozorske otvore. Drvo i kamen su izdržljivi materijali koji pružaju toplinu i prirodni izgled prostoriji. Zelena boja postaje sve popularnija, a biljke i ostali prirodni elementi postaju sve prisutniji u prostorima. Kada je u pitanju raspored prostora, ovde smo se okrenuli ka otvorenom konceptu. Želeli smo da ovaj porodični dom na Kosmaju učinimo prostranijim i da oslobodimo prostor za više aktivnosti.

Uređenje enterijera kuće na planini je izazovno i sa pravim planiranjem i odabirom materijala, postižemo moderan i prirodan izgled koji odgovara okolini kuće. Birajući boje koje odgovaraju i nalaze se u prirodi kao što su nijanse smeđe, zelene i sive za dodatnu toplinu i prirodnost. Uz drvo, kamen može biti još jedan odličan izbor prirodnih materijala koji koristimo u dekorativne svrhe, poput zidnih obloge ili koristiti za kuhinjske ploče i stolove. Večna kombinacija drveta i kamena daje rustični izgled koji uz dodatak stakla, metala može odlično uklopiti u moderan stil.

Ukratko, uređenje enterijera kuće na planini je spoj modernog i prirodnog. Za eksterijer kuće, smo se odlučila za kombinaciju drvenih obloga i laserski (CNC obrada) sečenih metalnih panela, koje se sa jedne strane uklapaju u okolinu i stvaraju prijatan ambijent i sa druge strane sakrivaju od neželjenih pogleda. Istaknute žardinjere pune cveća
ukviruju stepenišni prostor i poseban su dodatak koji stvara toplinu i prijatnu atmosferu u ovom domu na Kosmaju.

Marijana Peternek, arhitekta