Molerski i fasaderski radovi

Molersko- farbarski radovi predstavljaju važan segment celokupnog enterijera i izgleda prostora. Izbor boja i način obrade zidnih površina (da li se radi o dekorativnim tehnikama) u mnogome utiče na celikupan izgled samog enterijera.

Koji je proces molersko farbarskih radova?

Postupak molesko farbarskih radova obavlja se kroz više faza.

 • Prva faza

  obuhvata zaštitu prostora u kome se obavljaju molerko farbarski radovi.

  Zaštita nameštaja, prozora, utičnica, vrata i svih delova enterijera. Ukoliko postoji mogućnost da se nameštaj iznese iz prostorije gde se obavljaju molerko farbarski radovi to bi bilo najbolje rešenje zbog radova koji slede kao što je šmirglanje površina.

  Ukoliko ne postoji ta mogućnost i, celokupan nameštaj se zaštićuje najlonim i otkriva se nakon završenih svih grubih radova.

 • Druga faza

  je prirema površina za molerko farbarske radove. Priprema porstora može da podrazumeva skidanje tapeta, guljenje delova zida koji je napukao, popunjavanje rupa i šupljina.

 • Treća faza

  je gletovanje i zatim dolazi na red šmirglanje. Gletovanje može biti ručno ili mašinsko u zavisnosti od površine.

  Gletovanje velikih površina radimo mašinski dok manje prostore gletujemo ručno.

  Gletovanje predstavlja ravnanje zidova i plafona pomoću praškastih glet masa ili “sprenih” glet masa koje se odmah koriste. Ukoliko se postavljaju tapete onda se nanosi jedan sloj glet mase. Kada se radi klasično bojenje (poludisperzija, disperzia) zidova onda se nanose, majstorski rečeno, “dve ruke gleta” tj dva sloja premaza glet mase.

  Tri sloja glet mase se nanose kada se radi dekorativnim bojama tj akrilnim bojama koji zahtevaju, što je moguće više, idealno ravne površine.

Nakon sušenja glet mase dolazi na red šmirglanje izgletovanih površina sve u zavisnosti od krajnje odabranih materijala koji se koriste. Šmirglanje obavljamo mašinski jer na taj način prašinu uvlači usisivač koji je prikačen na mašinu za šmirglanje.

Sledi bojenje tj. krečenje

Sam proces nanošenja boja se odvija u dva do tri sloja kako bi postojanost boja bila duža.

Postoje osnovne tri vrste boja:

 • Perive boje ( boje koje se jako lako održavaju, već sa čistom vlažnom krpicom možete skinuti fleku i imati potpuno čist zid. Perive boje su : Disperzione boje, akrilne boje I latex boje )
 • Neperive boje (to su obične najjeftinije boje -poludisperzija)
 • Izolacione boje koje se upotrebljavaju samo po potrebi (Antimikrobna boja I antinikotinska boja).

Ukoliko želite da postavljate gipsane ukrase, ukrase od stiropora ili postavljanje stiropor lajsni neophodno je da se to obavi pre krečenja tj farbanja.

Ukoliko se odlučite za neku od dekorativnih tehnika bojenja kao što su
 • Pored molersko farbarskih radova obavljamo I
 • Bojenje drvenih površina (npr vrata, porzora)
 • Bojenje metalnih vrata, ograda i ostalih metalnih predmeta
 • Bojenje radijatora

Cena krečenja po kvadratu?

Kako odrediti cenu krečenja po kradratu. Aproksimativna cena krečenja površina zidova i plafona izračunava kada se osnova porstora pomnoži sa 3. Na primer ukoliko je Vaš stan veličine 50kvadrata, površina za krečenje će biti oko 3*50 tačnije 150metra kvadratnih. Tako da 150m2 pomnožite sa cenom krečenja i na taj način možete okvirno izračunati koliko će Vas koštati krečenje.

Konačni cenovnik se formira prema kvadraturi, lokaciji objekta i drugim faktorima u konkretnom slučaju. Informativna cena pripremanje podloge za gletovanje – gletovanje u 2 ruke (sloja) – šmirglanje gleta i čišćenje (pajanje) zidova od novonastale prašine – krečenje disperzivnim bojama u 2 ruke (sloja) – 8 eur/m2. U cenu je uračunat transport, material i rad.

Zakažite sastanak

Marijana Peternek

marijana.peternek@gmail.com

+381 64 46 56 876
Vojvode Micka Krstića 1J, Dunavske terase

Naš tim nudi rešenje za uređenje enterijera svakog Vašeg životnog ili poslovnog prostora, projekte po principu “ključ u ruke” – zaokružen proces izvođenja radova u saradnji sa kooperantima sve od uvođenja struje, parketarskih radova, postavljanje tapeta, uvodjenje struje, vodovodnih i kanalizacionih radova, gipsarskih radova, keramičarskih radova… sve od ideje do realizacije